Ceară, sealant, coating – care-i diferența?

Detailerii, pasionații și spălătoriile auto vorbesc mereu despre aceste metode de protecție a lacului. În acest articol îmi propun să vă explic puțin diferențele dintre ceară, sealant și coating și să arăt avantajele și dezavantajele fiecărei dintre protecții.

Ordinea pe care am folosit-o în titlu nu este întâmplătoare, aceasta fiind dată de nivelul de substanțe organice (naturale, nu neapărat bio) pe care fiecare din aceste protecții le conține.

Ceară

Ceara este protecția pentru lac cea mai naturală, majoritatea producătorilor folosind ceară de carnauba, ceară de albine și chiar parafină. Aceste ingrediente dau strălucire și adâncime culorii și lacului.

Faptul că e un produs mai natural nu e un avantaj, pentru că substanțele organice sunt mai puțin rezistente la intemperii. Ceara este recomandată pentru mașinile de show sau pentru a face mașina mai strălucitoare în fața unui potențial cumpărător. Dacă doriți protejarea lacului, ar trebui să folosiți alt produs, din cele de mai jos.

La Mega Detailing Iasi folosesc Meguiar’s Gold Class și Menzerna Sealing Wax, iar prețurile pot fi găsite aici.

Sealant

Un sealant, chiar dacă poate conține carnauba și alt fel de ceară, se bazează în primul rând pe polimeri care protejează lacul de razele UV, conferă un strat hidrofobic și previn petele din cauza oxidării sau a excrementelor acide (găinaț).

Sealant-ul e relativ ușor de aplicat, nu necesită o pregătire specială și e convenabil din punct de vedere al prețului. Rezistă chiar și 6 luni (în funcție de substanțele cu care se spală mașina). Pentru strălucire supremă se poate aplica ceară peste sealant fără probleme.

La Mega Detailing Iasi folosesc Menzerna Power Lock, probabil cel mai puternic sealant disponibil (este foarte greu de îndepărtat chiar și cu alcool izopropilic 100%),  iar prețurile pot fi găsite aici.

Coating

Despre coating-uri se vorbește foarte intens în ultimii ani, tehnologia a evoluat, iar produsele sunt din ce în ce mai bune și mai eficiente. Din păcate, soluțiile pe care spălătoriile din România le folosesc sunt atât de acide încât reușesc să treacă și de coating-uri.

Există mai multe tipuri de coating-uri (ceramic, glass, silicate, acrylic), dar niciunul nu conține ingrediente naturale, de aceea e necesară protecție suplimentară, experiență în aplicare și instrumente speciale.


Un coating oferă protecție chiar și câțiva ani și e important de știut că odată ce a fost aplicat, nu dispare din cauza intemperiilor. E ca un lac peste lac, daca vreți să-i spunem așa. Strălucirea coating-urilor este puternică, adâncă, dar dacă se dorește și mai mult shine effect, se poate aplica o ceară peste coating.


La Mega Detailing Iasi folosesc în principal Nanolex Si3D, pentru rezultatele foarte bune pe care le-am obținut de-a lungul timpului și pentru raportul excelent preț/durabilitate. Prețurile pot fi găsite aici.

În concluzie, ceara este pentru strălucire, sealant-ul este pentru strălucire și protecție pe termen mediu și cu bani puțini, iar coating-ul e pentru protecție și strălucire pe termen lung, dar cu un cost pe măsură.

Fiecare mașină e diferită și necesită o soluție personalizată. Mă poți suna pentru detalii la 0743 652 846 sau îmi poți da un mail la george@megadetailing.ro. Puteți vedea portofoliul complet pe site sau pe Facebook.

 

Ceară, sealant, coating – care-i diferența?
Derulează în sus